فست و فود‌های خوشمزه بیماری زا

جامعه ورزشی آفتاب نو:

به گزارش خبرنگار برنا «بیتا مهدوی»، فست فود آماده‌ترین غذاست که به صورت سفارشی خیلی سریع و راحت در مدت زمان کوتاهی در دسترس است. امروزه گرایش مردم به اقلام سریع و کوتاه مدت بیشتر شده است، به خصوص نسل جوان امروزی دوست دارند فست فود بخرند و کمتر غذا درست کنند. آخرین بررسی‌های سازمان جهانی بهداشت نشان می‌دهد که استفاده طولانی‌مدت از غذا‌های فست فود احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲، بیماری قلبی عروقی و سرطان‌ها را بالا می‌برد. به همین دلیل، توصیه می‌شود با از بین بردن وسوسه خوردن فست فود و جایگزینی آن با غذا‌های سالم‌تر، مصرف آن را به میزان قابل توجهی کاهش داد. 

غذا‌های فست فود 

محمد علیپور- متخصص تغذیه در مورد غذا‌های فست فود به خبرنگار برنا می‌گوید: متاسفانه در چند سال اخیر گرایش مردم به فست فود و غذا‌های آماده به علت شهر نشینی و تغییر در الگوی زندگی فزونی یافته است. بحران اقتصادی و افزایش قیمت مواد غذایی، دسترسی خانواده‌ها به تغذیه سالم را محدود کرده است. از اینرو آنان را به سمت استفاده از مواد غذایی ناسالم سوق داده است. متاسفانه کشور ما در زمینه تغذیه در جایگاه مطلوبی قرار ندارد و بر اساس آمار، ۷۷ کشور از نظر تغذیه از ایران پیشرفته‌تر هستند.

وی می‌افزاید: در حال حاضر استفاده از فست فود‌ها به بخشی از عادات غذایی مردم تبدیل شده است. این در حالی است مصرف مداوم این غذا‌ها اثرات نامطلوبی بر سلامت به جا می‌گذارد. بسیاری ازغذا‌های فست فود و نوشابه‌ها حاوی کربو هیدرات‌ها هستند و زمانی که این غذا‌ها در بدن شکسته شود گلوکز وارد جریان خون می‌شود ودر نتیجه قند خون افزایش می‌یابد. مصرف مداوم غذا‌های سرشار از باعث تکرار جهش‌های ناگهانی قند دربدن می‌شود و در نهایت باعث دیابت می‌شود. 

مواد افزودنی فست فود‌ها 

 این متخصص تغذیه در مورد موارد افزودنی به فست فود هاتاکید می‌کند: بسیاری از غذا‌های فر آوری شده حاوی شیرین‌کننده آسپارتام هستند. این ماده ۲۰۰ برابر شیرین‌تر از شکر است و به‌عنوان جایگزین کم‌کالری‌تر نسبت به شکر، مورد استقبال قرارگرفته است. این ماده به‌جای شکر در نوشیدنی‌ها، بستنی‌ها و دسر‌هایی که به آنها رژیمی گفته می‌شود، استفاده می‌شود و تصور بر این است که سالم‌تر هستند. در حالی که استفاده طولانی‌مدت این شیرین‌کننده‌ها ازجمله آسپارتام ممکن است احتمال ابتلا به انواع بیماری‌ها را افزایش دهد.

بسیاری از فست فود‌ها حاوی افزودنی‌ها و مواد نگهدارنده نیتروزامین هستند. نیتروزآمین ترکیبی است که از پیوند میان گروه نیتریت یا نیترات و آمین‌های آزاد موجود در فرآورده‌های پروتئینی و گوشتی ایجاد می‌شود. نیتریت‌ها به عنوان نگهدارنده‌های غذایی در فرآورده‌های گوشتی وجود دارندکه به علت افزایش ماندگاری و جلوگیری از رشد باکتری‌های خطرناکی مانند کلستریدیوم بوتولینوم (یک باکتری بی هوازی است و سم آن بیماری به نام بوتولیسم تولید می‌نماید. چون روی سیستم عصبی اثر می‌گذارد و اثرات ۱۲ تا ۴۸ ساعت پس از مصرف مواد غذایی حامل سم آن ظاهر می‌شود)، حفظ رنگ صورتی و بهبود طعم و عطر محصول به آن افزوده می‌شود. این در حالی است که تولید نیتروزآمین در دسته‌ای از فرآورده‌های گوشتی که به صورت خام به فروش می‌رسند بیشتراست. بررسی‌های انجام شده نشان می‌دهد که نیترو زامین باعث سرطان معده، مری، کبد و مثانه می‌شود. از مواد خطرناک دیگر غذا‌های فست فود امولسیفایر‌ها هستند که مانند چسب عمل می‌کنند و اجزای غذا‌های فوق فراوری‌شده را در کنار هم نگه می‌دارند. امولسیفایر‌ها برای صنایع غذایی حیاتی هستند. آنها کمک می‌کنند مواد خوراکی ظاهر و بافت خوبی داشته باشند. 

تحقیقات انجام شده نشان داده است که بین میزان مصرف امولسیفایر‌ها و بالا رفتن ابتلا به سرطان‌ها رابطه وجود دارد به‌خصوص سرطان سینه و همین‌طور بیماری‌های قلبی و عروقی. به این معنی که الگوی تکرارشونده‌ای بین مصرف غذا‌های فوق فراوری‌شده و بالا رفتن ریسک ابتلا به بیماری‌ها مشاهده‌شده است. 

وی می‌افزاید: فست فود‌ها به ویژه چربی‌های اشباع شده موجود در آنها، تاثیر منفی زیادی بر سلامت مردم می‌گذارد. این مواد غذایی به دلیل محتوای بالای قند و چربی، سیری کاذب ایجاد می‌کنند و باعث افزایش وزن و بیماری‌ها می‌شوند. سیب زمینی سرخ شده و پیتزا حاوی مقادی بالایی سدیم است که در صورت مصرف بیش از حد با اختلال در عملکرد کلیه و سیستم قلبی عروقی همراه خواهد بود. مصرف یک قطعه پیتزا ۵۰۰ کیلو کالری دارد که نه تنها انرژی اضافی دارد بلکه مضرات تغذیه‌ای نیز به همراه دارد. چون برای سرخ کردن این غذا‌ها از روغن زیادی استفاده می‌شود برای قلب و همچنین عروق مضر هستند از اینرو بهتر است این نوع مواد غذایی را با سبزیجات و یا سالاد کاهو مصرف کرد.

چه باید کرد 

دکتر علیپور در پاسخ به این پرسش که چه راهکار‌هایی رامی توان برای بهبود وضعیت تغذیه‌ای اندیشید به برنا می‌گوید: در سال‌های اخیر افزایش نرخ تورم در کالا‌های خوراکی فشار زیادی به خانواده‌ها وارد کرده است. از این رو تامین در آمد مناسب خانواده‌ها مهمترین عامل برای تغذیه مناسب است. بهرمندی کامل از مواد غذایی مصرف شده به داشتن بدنی سالم وابسته است و این دو از ارکان اصلی یک زندگی سالم است.

در چار چوب امنیت غذایی، تامین مواد غذایی مانند انرژی، پروتئین، ویتامین‌ها و عناصر معدنی برای بدن لازم و ضروری است. آموزش والدین در زمینه انتخاب مواد غذایی مناسب و پخت و پز سالم می‌تواند تاثیر بسزایی در بهبود تغذیه خانواده‌ها داشته باشد. آموزش‌های کاربردی هم در باره انتخاب غذا‌های مغذی و ارزشمند گام مهمی برای کاهش استفاده از غذا‌های فست فود و آماده است.

منبع خبر


مسئولیت این خبر با سایت منبع و جامعه ورزشی آفتاب نو در قبال آن مسئولیتی ندارد. خواهشمندیم در صورت وجود هرگونه مشکل در محتوای آن، در نظرات همین خبر گزارش دهید تا اصلاح گردد.

آخرین اخبار ورزشی از فوتبال ایران و باشگاه های جهان را در سایت ورزشی آفتاب نو بخوانید

مطالب پیشنهادی از سراسر وب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کد امنیتی *

advanced-floating-content-close-btn
advanced-floating-content-close-btn