زلزله ۳.۱ ریشتری بجنورد را لرزاند
طبق اعلام مرکز لرزهنگاری موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران زلزله ۳.۱ ریشتری بجنورد را لرزاند. به گزارش گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، مرکز لرزهنگاری موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران اعلام کرد، این زمینلرزه راس ساعت ۰۹:۱۲ در عمق ۸ کیلومتری زمین رخ داد. تاکنون گزارشی از خسارت احتمالی این زمین لرزه دریافت نشده
طبق اعلام مرکز لرزهنگاری موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران زلزله ۳.۱ ریشتری بجنورد را لرزاند.
به گزارش گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، مرکز لرزهنگاری موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران اعلام کرد، این زمینلرزه راس ساعت ۰۹:۱۲ در عمق ۸ کیلومتری زمین رخ داد.
تاکنون گزارشی از خسارت احتمالی این زمین لرزه دریافت نشده است.
اما زمین لرزه گونه رخ میدهد؟ زمینلرزه نتیجهٔ رهایی ناگهانی انرژی از داخل پوسته زمین است که امواج ارتعاشی را ایجاد میکند.
زمینلرزهها توسط دستگاه زلزلهسنج یا لرزهنگار ثبت میشوند. هر چقدر، کانون زمینلرزه عمیقتر باشد، آسیب رسیدگی هم، کمتر میشود. مقدار بزرگی یک زمینلرزه متناسب با انرژی آزادشده زمینلرزه است. زمینلرزههای کوچکتر از بزرگی ۳ ریشتر اغلب غیر محسوس و بزرگتر از ۶ ریشتر خسارتهای جدی را به بار میآورند، البته ریشتر که هر واحد اضافه آن حدوداً ده برابر قبلی است (مثلاً ۵ نسبت به ۶) فقط واحد اندازه و شدت انرژی تخلیه شدهاست، اما عوامل متعدد دیگری از فاصله گرفته (عمق بیشتر تأثیر کمتر از زیر ده کیلومتر تا ۷۰۰ کیلومتر همینطور فاصله بیشتر افقی از رومرکز) تا جهت لرزش (عمودی یا ضربهای) و نوع طول موج لرزش [نیازمند منبع](فاصله جابجایی مکانی رفتی و برگشتی در هر لرزش) در میزان تخریب تأثیر دارند.
امواج زمینلرزه سه نوع P و S (امواج بدنی) و سطحی دارند که نوع P که اول میآید به امواج فشاری یا طولی مشهور است، زیرا امواجش ضربهای بوده و در جهت انتشار میلرزانند (مانند بازی کشیدن طناب) و در پوسته زمین با سرعت ۱٫۵ تا ۸ کیلومتر در ثانیه پیشمیروند برعکس امواج S یا امواج قیچی تا ۱٫۷ بار سرعتشان کمتر است و در جهت عمود بر خط انتشار میلرزانند (مانند تکاندن سفره)، اما نمیتوانند از مایعات مثلاً آب یا سنگ مذاب مثل هسته بیرونی زمین رد شوند.
زمینلرزه شدید در عمق با زاویهای ۱۰۵ درجه نواحی سطحی را میلرزاند و نواحی ورای این زاویه منطقه سایه نامیدهمیشوند و از این رو تجربه نشان داده که امواج P فشاری نسبت به S دامنه بسیار وسیعتری از منطقه سایه را پوشش میدهند و موج P میتواند با تغییر جهت و گذر از گوشته یا هسته بیرونی زمین منطقهای بسیار دور از رومرکز را بلرزاند.
در نزدیکی سطح زمین، زمینلرزه به صورت ارتعاش یا گاهی جابجایی زمین نمایان میشود. زمانی که رومرکز در داخل دریا باشد، در صورت تغییر شکل زیاد و سریع بستر دریا باعث ایجاد سونامی میشود که معمولاً در زمینلرزههای بزرگتر از بزرگی هشت ریشتر رخ میدهد. ارتعاشات زمین باعث ریزش کوه و همینطور فعالیتهای آتشفشانی میشوند.
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰