باشگاه خبرنگاران جوان؛ مریم طایفه – باشگاههای استقلال و پرسپولیس در حالی که فاش شده در مجموع در فصل جاری ۱۰۰۰ میلیارد تومان هزینه کردند، اما نتایجشان در لیگ نخبگان آسیا افتضاح بوده است. در مجموع ۱۰ بازی در رقابتهای آسیایی فقط آبی پوشان ایران یک برد کسب کردند و سرخپوشان تاکنون رنگ برد را ندیدند.
این در حالی است که با رقم نقل و انتقالاتی سپاهان حدود یک هزار و پانصد میلیارد تومان هزینه کردیم اما هر ۳ تیم ما در آستانه حذف از آسیا قرار دارند.
به هر حال سرخابیها هزینههای میلیاردی برای فصل جاری کردند، اما آنها در لیگ نخبگان آسیا تاکنون نتوانستند انتظارات هواداران میلیونی خود را جلب کنند و حتی آنها برابر تیمهای نه چندان قدرتمند آسیایی و بحران زده هم نتایج خوبی کسب نکردند و شانس چندانی برای صعود به مرحله بعدی لیگ نخبگان آسیا ندارند و باید در ۳ بازی باقی مانده خود حداقل ۶ امتیاز بگیرند و منتظر نتایج سایر رقبای خود بنشینند تا در صوت نتیجه نگرفتن آنها بتوانند صعود کنند.
تیمهای فوتبال استقلال و پرسپولیس که امیدواری وجود داشت که با برد برابر تیمهای پاختاکور ازبکستان و الریان قطر به جدول مسابقات لیگ نخبگان آسیا برگردند، اما مساوی کردند و صعودشان را به، اما و اگر کشاندند.
نکته قابل توجه این است که از آخرین برد پرسپولیس در آسیا ۴۰۰ روز میگذرد و این تیم بعد از برد ۲ بر صفر برابر استقلال تاجیکستان در زمان سرمربیگری یحیی گل محمدی رنگ برد را در آسیا ندیده است.
سیامک رحیم پور کارشناس فوتبال درباره اینکه سرخابیها میلیاردی هزینه میکنند، اما در لیگ نخبگان آسیا ناکام هستند، گفت: شاید این وضعیت برای تیمها خوب نباشد، اما برای دلالان خوب است. دلالان تغییرات مکرری که انجام میدهند باعث میشوند تیمها نتیجه نگیرند و از آن طرف بازیکنان بی کیفیتی که میآورند و چندین برابر قرارداد میبندند اینها فاکتورهای مثبتی هست که برای باشگاهها فایده ندارد، اما برای دلالان سود دارد.
او افزود: متاسفانه تفاوت ما با کشورهای اطراف این است که آنها روی میلیون دلاری که خرج میکنند حساب و کتاب دارند و بازیکنان را براساس عملکرد قبلی زیر یک میلیون دلار جذب میکنند، اما ما مشاهده میکنیم بازیکنانی که چند سال بازی نکردند و مشکلات بدنی داشتند و یا عمل جراحی کردند و از گردونه فوتبال دور بودند اینها را با چندین برابر قیمت اصلی وارد چرخه فوتبالمان میکنیم. متاسفانه کسی هم نظارت نمیکند. تفاوت اصلی ما با فوتبال اروپا و دنیا این است که مثلا ورود مدیران بارسلونا و رئال مادرید به این باشگاهها ساده است. ساده از این جهت که قوانینی دارد و برای حضور در این باشگاهها باید از جیب خرج کنید و یا از داشتههای مالی تان باید تعهدات بدهید و وارد چرخه فوتبال اسپانیا شوید. اگر تخلف کنید و یا ضرر بدهید از سرمایه تان برمی دارند.
رحیم پور تصریح کرد: در کشورمان طرف میآید باشگاه را نابود میکند و متاسفانه بعضی از مدیران درآمدی کسب میکنند، اما هیچ برخوردی با آنها نمیشود. ما مشاهده میکنیم افرادی با عنوان مدیرعامل وارد باشگاهها میشوند و مشکلات مالی ایجاد میکنند و اسناد و مدارکی هم از تخلفات مالی شان هست که بهره برداری شخصی کردند، اما هیچ برخوردی با آنها صورت نمیگیرد. متاسفانه ما میبینیم که برخی از مربیان برای حفظ خودشان با آن جریانات بیرون و مدیربرنامهها و ایجنتها هماهنگ هستند و بازیکنانی که آنها پیشنهاد میدهند را وارد چرخه فوتبال میکنند و سال بعد همان بازیکن بدون عملکرد مثبت از چرخه فوتبال خارج میشود و هیچ کس نمیرود یقه سرمربی را بگیرد که شما چنین خسارتی به باشگاه زدهاید. این مسائل هست که دارد فوتبال ما را به قهقرا میبرد.
کارشناس فوتبال خاطر نشان کرد: البته بخش دیگری هم هست و ما نباید فراموش کنیم که این تحریمها اثرات خود را روی ورزش ما گذاشته است و ما در همه این سالها زمین مناسب، نگهدارنده مناسب و امکانات به روزی نداریم و همه اینها به این موضوع برمی گردد که بودجه ما به خاطر تحریمها به مشکل خورده است و همان بودجهای هم که داریم درست مدیریت نمیکنیم. یعنی مقدار پولی که وارد چرخه فوتبال ما میشود متاسفانه با آن درست کار نمیشود و به اندازه بودجهای که داریم خرید نمیکنیم. کالایی به ما میدهند که یک میلیون پول میدهیم، اما این کالا یک ریال هم ارزش ندارد. طرف باید یک چیزی بدهد تا وارد چرخه فوتبال یک کشور شود. به نظرم بخش عمده نظارت و برخورد با مفاسد است که باعث میشود فرد از یک مجموعه خارج شود و وقتی میبیند که کاری با او ندارند بلافاصله تلاش خود را میکند دوباره وارد چرخه فوتبال شود با تجربهای که به دست آورده است و به راحتی بتواند مقدار بیشتری پول به جیب بزند و این است که فوتبال ما دارد به قهقهرا میرود.
رحیم پور بیان کرد: همچنین انتخابهای غلطی در فوتبال کشورمان داریم. مثلا در دنیا سبکهای فوتبال مشخص است. مثلا سبک فوتبال ما به سبک اسپانیاییها نزدیک است، اما مربیان خوب و قوی را انتخاب نمیکنیم. باشگاه استقلال سرمربی آفریقایی جذب کرده است و قبل از آن یک سبک دیگری بوده است و بعدش یکی دیگر میآید. گاهی وقتها اتفاقاتی که در باشگاهها رخ میدهد را میتوانیم به عنوان دروس دانشگاهی برای عدم موفقیت تدریس کنیم و بگوییم که اگر نمیخواهید موفق شوید همین کارهایی که نباید انجام بدهید را در دستور کار قرار بدهید. اینها دارد به فوتبال ما ضربه میزند. مهمترین بخش این است که بعد از گذشت این همه سال برای مدیرعاملان و اعضای هیئت مدیرهها که مهمترین بخش برای نظارت و تصمیم سازی هستند هیج گونه فاکتور و شرایط ارائه نداریم و وقتی این شرایط را نداریم خودبه خود این اتفاقات میافتد. مثلا فلان مدیر به باشگاه میآید و از منابع مالی عبور میکند، اما میآید و به اعضای هیئت مدیره اش امکاناتی میدهد که سکوت کنند تا بتواند امضایشان را به دست آورد و هیچ برخوردی هم با او صورت نمیگیرد.
کارشناس فوتبال تصریح کرد: گاها امکان دارد همان مدیر پیشرفت هم کند، چون با خودش همراه دارد. در چرخه معیوب این نفرات رشد میکنند و کسی که بخواهد سالم باشد اوت میشود. زمانی در ریاست فدراسیون میگفتند که در مجمعی که همه چیزش غلط است آن چیزی که درست است اشتباه محسوب میشود. افراد سالم را از مجموعه ورزشی طرد میکنند و افراد ناسالم جای سالمها را میگیرند.
او درباره علت ناکامی سرخابیها در لیگ نخبگان آسیا گفت: سبک بازی تیم پرسپولیس در دیدار با تیم الریان قطر مثل سبک بازی تیم ملی فوتبال بود. اگر دقت کرده باشید سرخپوشان در نیمه اول خوب بازی و پرس کردند و بازیکنان بسیار عالی درگیر شدند و توپ را گرفتند و گردش توپ داشتند، اما وقتی بازیکنان تیم به رختکن میروند و بعد به زمین مسابقه برمی گردند عین تیم ملی در یک ربع اول نیمه دوم و با ضربه سر گل خوردند. ۲ بازیکن خط دفاع تیم ملی را مدافعان پرسپولیس تشکیل میدهند و عدم تمرکز به طور کامل مشهود است. انگار این تیم تیم دیگری هست که به زمین مسابقه آمده و شرایطش عوش شده است. از طرفی متاسفانه ترکیب سنی بازیکنان پرسپولیس که به زمین مسابقه آمدند میانگینشان ۳۱/۷ بود و این اصلا خوب نیست. یک بخشی هم شاید به این دلیل باشد که، چون میانگین سنی بالا است افت بدنی ایجاد شده است و تیم از لحاظ سازمانی و تشکیلاتی بهم ریخت. در برگشتها تیم الریان قطر موقعیتهای خوبی به دست میآورد.
او افزود: حیف است بازیکنان پرسپولیس خوب هستند و در نیمه اول دیدیم که نبض بازی دست محمد خدابنده لو بود و دوندگی و پرس کرد و توپ گرفت و پاسها را به بازیکنان میداد و میگرفت و تیم را به حمله میبرد، اما در نیمه دوم نگاه میکنیم چند تعویض انجام شد و اینها نشان میدهد بازیکنان مسن از لحاظ بدنی دچار افت شدند و تیم مقابل فضای لازم را به دست آورد.
رحیم پور درباره عملکرد استقلال برابر تیم پاختاکور ازبکستان گفت: هر ۲ تیم شبیه به هم بازی میکردند و آمده بودند که گل نخورند و کمترین امتیاز را بگیرند و یک بازی کسل کننده و بی روح ارائه دادند. یک تیم بازی را کند میکرد و تیم دیگر شرایط سازماندهی خود را انجام میداد و فضاها را میبست تا به چرخه حمله بیاید. البته در اواخر بازی موسیمانه به این نقطه رسید که تغییراتی در تیم بدهد تا به ۳ امتیاز بازی برسد. متاسفانه تیمهای استقلال و پرسپولیس شرایط خوبی ندارند و ما باید کمک کنیم که این ۲ تیم جزو ۸ تیم شوند که به مرحله بعد لیگ نخبگان آسیا بروند. سازمان دفاعی هر ۲ تیم به صورتی شده است که نمیتوانند کاری که میخواهند انجام بدهند را در دستور کار قرار بدهند. من فکر میکنم یک مقداری تبعاتی که این ۲ تیم گرفتار شدند به عواملی که ذکر کردند برمی گردد. تغییرات مداوم در کادر فنی و بازیکنان این ۲ تیم صورت گرفت، چون در لیگ کشورمان همه مثل هم هستند و تغییرات مربی و بازیکن به همین تعداد سرخابیها دارند هیچ ضرری به سرخابیها وارد نمیشود، اما همین موضوع در مسابقات لیگ نخبگان آسیا خودش را نشان میدهد.
او افزود: تیمهای عربی شاکله اصلی شان حفظ شده است. ۳ تیم عربستانی در صدر جدول لیگ نخبگان آسیا هستند و کیفیت عالی دارند، چون این تیمها شاکله اصلی شان حفظ شده و با کمترین تغییرات بهبود پیدا کردند، اما ما نسبت به دورههای قبلی هر سری تغییرات مکرر داریم. اگر در سالهای گذشته تیم پرسپولیس تا فینال لیگ قهرمانان آسیا رفت به خاطر این بود که شاکله اصلی تیم در زمان برانکو حفظ شد و نهایتا تغییرات به اندازه انگشتان یک دست نبود و تیم خودش را پیدا میکرد. اما اکنون تغییرات در تیم پرسپولیس زیاد است و شرایط تغییر کرده، متاسفانه اثرات منفی خود را روی کیفیت بازی این تیم گذاشته است.
رحیم پور بیان کرد: از طرفی، ناگفته نماند که هر ۲ تیم پرسپولیس و استقلال حق دارند و اگر بازی هایشان در ایران برگزار میشد و با وجود تماشاگرانی که به ورزشگاهها برای تشویق تیم محبوبشان میآمدند خیلی از بازیهای داخل خانه را حتما پیروز میشدند. من یادم میآید برانکو وقتی به پرسپولیس آمد و تیم شکل خود را پیدا نکرده بود و هنوز بازیکنانی که میخواستند نگرفته بودند در خارج از ایران بازیها را با ۳ گل واگذار میکردند، اما همان بازیها را در تهران میبردند به خاطر تماشاگرانی که به ورزشگاه میآمدند و استادیومها را پر میکردند و بازیها را پیروز میشدند. یک مثالی بود که میگفتند تماشاگران با فوت کردن توپ را وارد دروازه میکنند. واقعا حضور هواداران چنین شرایطی را برای تیمهای ما در آسیا ایجاد میکرد که متاسفانه اکنون شرایط میزبانی نداریم و یکی از ضعفهای فوتبال ما است.
کارشناس فوتبال درباره اینکه امیدواری وجود دارد که یکی از تیمهای استقلال و پرسپولیس به مرحله بعدی لیگ نخبگان آسیا صعود کند، گفت: همیشه امید هست و باید به آینده امیدوار باشیم. باید از ت موقعیتها و تک فرصتها استفاده کنیم تا مجدد به بازی برگردیم و شرایط را به نفع خودمان کنیم. کمااینکه پرسپولیس این کار را سالهای گذشته انجام داده است. هر چند که همه ما انتظار داشتیم که هر ۲ نماینده کشورمان با بردهایی که به دست میآورند به جدول برگردند و مجدد شرایط خوبی برای بازیها داشته باشند، اما به هر حال باید صبر کرد و امیدوار بود و به آنها انرژی مثبت بدهیم تا ضعفهای خود را برطرف کنند و بتوانند در این فرصت باقی مانده جبران کنند و بتوانند به دور بعد صعود کنند.
بهزاد داداش زاده پیشکسوت فوتبال درباره ناکامی سرخابیها در لیگ نخبگان آسیا اظهار کرد: این پیش بینی درست بود که این ۲ تیم در آسیا موفق نمیشوند و اگر ما بازیهای را میبردیم و صعود میکردیم یک معجزه در فوتبال جهان میشد. با کمترین هزینه و نداشتن امکانات توقع داشته باشیم که نمایندگان ما در آسیا نتیجه بگیرند و صعود کنند. پس برای تیمهایی که آن همه هزینه میکنند چه اتفاقی میافتاد. تیم الریان قطر بازیکنان طراز اول اروپایی داشت. چه توقعی میتوانیم داشته باشیم.
داداش زاده درباره اینکه سرخابیها در مجموع ۱۰ بازی در لیگ نخبگان آسیا کردند و فقط یک برد آبیها به دست آوردند، گفت: استقلال یک برد داشته و بقیه بازی را باخته است و از آن طرف، پرسپولیس ۳ مساوی داشته و بقیه را شکست خورده است. طبیعی است و ما در زدن ضربات آخر بازیکنان ششدانگ نداریم. بازیکنان خارجی جذب شده باید یک سر و گردن از فوتبالیستهای ایرانی بالاتر باشند و بضاعتمان همین قدر است. به نظرم استقلال خوب دفاع کرد و پرسپولیس هم در نیمه اول خوب بازی کرد و بازیکنان با تعصب بازی کردند و سرخابیها میخواستند بازی خود را پیروز شوند، اما بضاعتمان همین مقدار بود. روح جنگندگی بازیکنان ما خیلی خوب است و دیدید که عالیشاه سرش را برای تیمش گذاشت و اینها همه نشان از خواستن برای بردن است. اما وقتی زورمان نمیرسد و توان نداریم و بودجه لازم و بازیکنان باکیفیت نداریم همین اتفاق میافتد.
او درباره اینکه پرسپولیس در نیمه اول خوب بازی میکند و گل میزند، اما در نیمه دوم بازی را رها میکند و نمیتواند گل برتری خود را حفظ کند، گفت: بازیکنان تیم از لحاظ روحی و روانی در نیمه اول خوب هستند، اما وقتی تعویض صورت میگیرد و بازیکن جدید میآید تا با شرایط خودش را وفق بدهد افت میکند. اینها همه نشان میدهد که ما تعویضهای خوبی برای جابه جایی بازیکنان نداریم.
پیشکسوت فوتبال درباره اینکه گاریدو در تیمهای سابق خود هم در آسیا بردی نداشته است، گفت: به هر حال سخت است یک مربی اروپایی به آسیا بیاید و خودش را وفق بدهد. مهم این است که ما در لیگ برتر و جام حذفی قهرمان شویم. تیم پرسپولیس در لیگ ایران از همه تیمها سرتر است و ما باید حفظ کنیم و همه ما باید از تیم پرسپولیس حمایت کنیم. نباید با حذف سرخپوشان در لیگ نخبگان آسیا مشکل و حاشیه برای این تیم به وجود آوریم.
او افزود: استقلالیها هم باید از موسیمانه حمایت کنند و کار خوبی کرد و جوانگرایی در این تیم انجام داد و شهامت این را دارد. کاری که مربیان ایرانی در تیمهای استقلال و پرسپولیس نکردند، اما اکنون باید جوانگرایی کنند و ما باید حمایت کنیم. ضمن اینکه ما بازیکن ششدانگ و گلزن نداریم و بضاعتمان همین قدر است.
داداش زاده درباره اینکه نقش دلالان در آوردن بازیکنان خارجی بی کیفیت را چطور ارزیابی میکند، گفت: متاسفانه فوتبال ما را دلالان خراب کردند. بارها گفتهام که باید دست دلالان و مافیای فوتبال را باید کوتاه کنند تا فوتبال سالمی داشته باشیم. مربی که اورونوف را کشف کرده است درباره او گفته که اورونوف بازیکن خوبی است، اما وقتی به خواسته اش میرسد بی تفاوت میشود. احساسم این است که اورونوف به قهرمانی با پرسپولیس رسیده و میخواهد به جای دیگری برود و خودی نشان بدهد. این طور بازیکنان متاسفانه به این صورت هستند. بازیکنان خارجی خوبی باید جذب کنیم. پول ما اندازه همین بازیکنان بود که اکنون در اختیار داریم. اگر اجازه داشتیم که پول بیشتری بدهیم و بازیکنان تاپ تری بیاوریم قطعا اتفاق بهتری میافتاد.
پیشکسوت فوتبال درباره علت ناکامی سرخابیها در لیگ نخبگان آسیا گفت: اول: نبود امکانات، زیر ساخت ها، نبود زمین مناسب علل ناکامی سرخابیها در آسیا است. دوم اینکه نداشتن یار دوازدهم که همانا تماشاگران هستند و سرخابیها از وجود تماشاگران بهره میبردند و هواداران سنگ تمام میگذاشتند و حامی این ۲ تیم بودند. سوم: نبود بازیکن باکیفیت هم در این نتایج تاثیر گذار بود. همچنین برخی از بازیکنان در حد سرخابیها نیستند. به هر حال هواداران باید صبور باشند، چون طرفداران حامی و صاحبان اصلی این ۲ تیم هستند و آنها طاقت باخت را ندارند و باید آستانه تحملشان را بالا ببرند، چون امسال سال سختی برای این ۲ تیم است.
او درباره اینکه سرخابیها میتوانند به مرحله بعدی لیگ نخبگان آسیا صعود کنند، گفت: استقلال و پرسپولیس سال سختی در لیگ نخبگان آسیا دارند. ما باید واقع بین باشیم و نباید به مردم امیدواری الکی بدهیم و بزرگ نمایی کنیم. متاسفانه همه تیمها میخواهند پرسپولیس و استقلال را ببرند انگار سرخابی ها، تیمهای رئال مادرید و بارسلونا هستند. اگر ما میزبان بودیم چقدر در هزینهها جلوتر بودیم و از لحاظ روحی و روانی بر روی بازیکنان تاثیر گذار است.